Rozwiąż nierówność.
alleks: 4x−5<x|x| mam z tym problem, jakieś wskazówki?
13 paź 20:54
Godzio:
Rozważ x ≥ 0 i x < 0 osobno
13 paź 20:55
Aga1.: Dla x≥0 rozwiązujesz nierówność kwadratową(wiesz jak?)
4x−5<x2
Gdy x<0 to
4x−5<−x2
13 paź 20:57
alleks: gdy x<0
Δ=36
x1=1>0
x2=−5<0
odpowiedzia jest −5, czy przedział (1,−5), bo dla x>0 zbior jest pusty.
13 paź 21:02
Aga1.: Dlaczego zbiór pusty?
Dla x≥0
Δ<0,cała parabola leży nad osią OX.
x∊R i wyznaczasz część wspólną
Odp1. x≥0
Dla x<0 x1=1, x2=−5
rysujesz parabolę i odczytujesz,że x∊(−5,1) i uwzględniasz warunek, czyli
odp2.x∊(−5,0)
Końcowa odpowiedź to suma odp 1 i 2.
13 paź 21:21
pola: ok, kumam, było chwilowe zamroczenie, dzięki!
13 paź 21:25