pędkość
rolek08: Policjant jadący radiowozem z prędkością 60 km/h zmierzył przy pomocy radaru prędkość
czerwonego samochodu nadjeżdżającego z naprzeciwka i otrzymał wynik 110 km/h. czy kierowca
czerwonego samochodu przekroczył dozwoloną prędkość 50 km/h?
prosiłabym o w miarę możliwości jak najbardziej łopatologiczne wytłumaczenie rozwiązania
zadania gdyż mam ich kilka a chciałabym się nauczyć je rozwiązywać.
13 paź 20:50
sara:
13 paź 23:11
bezendu:
Eta czemu mrugasz ?
13 paź 23:12
sara:
Zadanie czeka na rozwiązanie!
13 paź 23:12
Saizou : to też zależy jaka była dozwolona prędkość
13 paź 23:18
Piotr 10: Wg mnie nie przekroczył prędkości 50 km/h. Kierowca czerwonego auta jechał równo z prędkością
50 km/h.
Vw=V1+V2
Gdy dwa pojazdy jada naprzeciwko siebie to wypadkowa ich prędkość będzie równa sumie ich
prędkości. Jechałeś kiedyś pociągiem? Gdy nadjeżdżał z przeciwnej strony to odczuwałeś większą
prędkość.
Vw=110 km/h
110km/h=60km/h+V2
V2=50 km/h ⇒ Prędkość kierowcy z ''czerwonego auta''
Gdyby samochody jechały w tę samą stronę, to
Vw=V1 − V2 przy założeniu, że V1 > V2
13 paź 23:45