matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
lena:
Rozwiązać układ równań : log
xy
(x − y)=1 log
xy
(x + y)=0
13 paź 20:42
Aga1.:
log
xy
(x−y)=1 Dziedzina 1. xy>0⇒x>0 i y>0 lub x<0 i y<0 i
1
2. xy≠1⇒y≠
i x≠0
x
3. x−y>0⇒y<x Wtedy xy=x−y xy+y=x y(x+1)=x
x
x+1−1
x+1
1
1
y=
=
=
−
=−
+1
x+1
x+1
x+1
x+1
x+1
Narysuj i to samo z drugim równaniem i wyznacz część wspólną rozwiązań.
13 paź 20:55