indukcja matematyczna
Kacper: mam problem z jednym zadań z indukcji matematycznej :
1*2+2x3+...+n(n+1)=(n/3)*(n+1)*(n+2)
Może mi ktoś to rozwiązać ?
13 paź 20:41
PW: Sprawdziłeś dla n=1?
Napisz co otrzymałeś.
13 paź 23:10
Kacper: dla n = 1
1*(1+1)=(1/3)*(1+1)*(1+2)
2=2
13 paź 23:16
PW: No to teraz założenie indukcyjne: wzór jest prawdziwy dla n=k, to znaczy
| | k(k+1)(k+2) | |
1•2+2•3+... +k(k+1) = |
| . |
| | 3 | |
Teza indukcyjna: wzór jest prawdziwy dla n=k+1, to znaczy
| | (k+1)(k+2)(k+3) | |
1•2+2•3+... +k(k+1)+(k+1)(k+2) = |
| . |
| | 3 | |
Dowód.
Na podstawie założenia indukcyjnego lewa strona równości jest równa
| k(k+1)(k+2) | |
| +(k+1)(k+2) = ... i tu się pomęcz, żeby dojść do prawej strony, ale to nie |
| 3 | |
takie trudne.
14 paź 00:29