matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Patryk:
x
1
4y
Wiedząc, że
=
, oblicz
x+y
4
x+y
13 paź 20:36
Godzio:
4y
4y + 4x − 4x
4(x + y)
x
1
=
=
− 4 *
= 4 − 4 *
x + y
x + y
x + y
x + y
4
= 3
13 paź 20:38
Patryk:
Dzięki
13 paź 20:40
sara:
x
1
=
,x≠ −y i x≠0 i y≠0
x+y
4
4x=x+y ⇒ y=3x
4y
12x
to:
=
= 3
x+y
4x
13 paź 20:43