matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
xyz:
Kat BAC ma miarę 30
o
a kat CAD miarę 45
o
a) Oblicz pole trójkąta ABD jeśli AB=6
√
6
−
√
2
b) Wykaż, że sin 15
o
=
i oblicz cos 15
o
4
13 paź 20:18
Mila:
cos30
o
=cos
2
(15)−sin
2
(15)=(1−sin
2
(15)−sin
2
(15) cos(30)=1−2sin
2
(15)
√
3
=1−2sin
2
(15)
2
Dokończ
13 paź 21:54