Pomocy
2013: W nieparzystej liczbie 3−cyfrowej, podzielnej przez 5, suma cyfr setek i dziesiątek wyniosi 9.
Wyzancz tę liczbę, jeśli wiadomo, że po zamianie miejscami cyfr dziesiątek i jedności
otrzymamy liczbę o 18 mniejszą od początkowej.
13 paź 20:01
sara:
257
13 paź 20:09
Bizon:
skoro nieparzysta to liczba jedności jest 5
100n+10(9−n)+5=100(9−n)+10n+5+18 ... itd −
13 paź 20:10
sara:
szukana liczba : 100x+10y+5 i x+y=9
liczba po zamianie: 100x+10*5+y = 100x+50+y
100x+10y +5= 100x+50+y −18 i x+y= 9
dokończ
13 paź 20:11
2013: dzięki, nie pomyślałam
13 paź 20:14
2013: a to nie powinno być + 18
13 paź 20:20