trololo
krotki sygnal: Określić liczbę pierwiastków równania (2m−3)x2−4m|x|+m−1=0 w zależności od parametru m.
prosze nie rozwiazywac tylko podpowiedziec czy lepiej rysowac czy algebraicznie
13 paź 19:57
Piotr 10: Algebraicznie
13 paź 19:58
krotki sygnal: czyli dla 2m−3=0 są dwa rozwiązania, potem rozpatrzec dla m roznego od 32 policzyc delte ?
13 paź 20:02
krotki sygnal: ale jak uwzględnić tą wartość bezwzględną przy x, z tego co wiem to ta funkcja bedzie
symetryczna względem OY czyli każde rozwiązanie będzie sie liczyło podwojnie ale co to mi daje
to nie wiem
13 paź 20:27
Godzio:
Zadanie jest dość skomplikowane, bo możemy otrzymać nawet 4 rozwiązania, zaraz pokażę jak to
można zrobić (mam nadzieję, że się nie pomylę

)
13 paź 20:43
Godzio:
x
2 = |x|
2
|x| = t ≥ 0
(2m − 3) * t
2 − 4m * t + m − 1 = 0
Δ = 16m
2 − 4 * (2m − 3) * (m − 1) = 4(m + 3)(2m − 1)
Pisząc rozwiązanie mam na myśli pierwiastki początkowego równania zmiennej x
− brak rozwiązań:
Δ < 0 lub ( Δ ≥ 0 i t
1t
2 ≥ 0 i t
1 + t
2 ≤ 0)
− dwa rozwiązania:
Δ > 0 i t
1t
2 < 0 lub Δ = 0 i t
0 > 0
− trzy rozwiązania
Δ > 0 i t
1t
2 = 0 i t
1 + t
2 > 0
− cztery rozwiązania
Δ > 0 i t
1t
2 > 0 i t
1 + t
2 > 0
| | 3 | |
2o 2m − 3 = 0 ⇒ m = |
| − wstaw do równania, otrzymamy dwa rozwiązania |
| | 2 | |
Jednego rozwiązania nie otrzymamy
13 paź 20:49
krotki sygnal: ok ale skąd wymyślić te warunki na ilość rozwiązań, jak rozumowałes
14 paź 14:24
krotki sygnal: godzio jesli mogłbys wyjasnic rozumowanie bylbym wdzieczny
14 paź 17:56