wielomiany - pomoc prosze!
kasia: 1. Ktora para punktow nalezy do wykresu wielomianu w(x)=x
3−x
2+6?
a (−1;4)(1,4)
b(2;8)(−2;6)
c(−1/2;5 5/8)(1/2;6 1/2)
d(−3/2;3/8)(3/2,7 1/8)
2.Dany jest wielomian w(x)=(2−x)
3*(pierwiastek z 2x−1)
3. Oblicz wspolczynnik przy najwyzszej
potedze tego wielomianu.
3.Jaki jest pierwiastek wielomianu w(x)=x
3−(4+2pierwiastki z 3)x
jak ktos bedzie miec zamiar mi w tym pomoc to prosilbym o ile byloby to mozliwe w miare
opisanie danych czynnosci poniewaz sam z tym sobie nie radze

dzieki
13 paź 19:57
kasia: ?
13 paź 20:41
Antek: zadanie nr 1 a) W(−1)=4 czyli (−1)3−(−1)2+6=4 Prawda
A takze w(1)=4 czyli 13−12+6=4 nie prawda czyli ta para punktow nie nalezy do wykresu
tego wielomianu
Sprawdzaj tak samo pozostale
13 paź 20:50
Antek: Zadanie nr 2 ma byc tak W(x)=(2−x)3(√2x−1)3 czy drugi nawias ma byc tak *(√2x−1)3
zadanie nr 3 x3−(4+2√3)x =0 to x(x2−4+2√3)=0 to x=0 lub x2−4+2√3=0 x2=4−2√3>0
to x=.... lub x= .....
13 paź 21:03
kasia: o tak ma byc 2 W(x)=(2−x)3(√2x−1)3
13 paź 21:14
Antek: Najpirew skorzystamy ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
Patrz teraz na ten nawias (2−x)3 =8−3*4*x+3*2*x2−x3 =8−12x+6x2−x3
DRugi nawias (√2x−1)3 = 2√2x3−6x2+3√2x−1
Teraz tak patrzymy i widzimy ze wspolczynnik przy najwyzszej potedze w 1 nawiasie wynosi (−1)
bo jsest −x3 natomiast w drugim nawiasie wspolczynnik przy najwiekszej potedze to 2√2 bo
jest 2√2x3
Teraz jesli pomnozymy te oba wspolczynnii to dostaniemy (−1)(2√2=−2√2
A jak myslisz jaki bedzie natomiast stopien tego wielomiamu ?
13 paź 21:36
kasia: stopien trzeci
14 paź 07:54