zadania z wielomianow
ahmed: witam, mam problem z paroma zadaniami, liczę na wasza pomoc!
1. niech w(n)=n(n+1)(n+2)(n+3)+1.
a) wykaz ze w(n) =(n(n+3)+1)2
b)oblicz √7*8*9*10+1
oraz
√100*101*102*103+1
NIE KORZYSTAJAC Z KALKULATORA (tu pytanie: jest jakis sposob na liczenie czegos takiego bez
kalkulatora?)
2. Uzasadnij, ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba:
a)n4+2n3+n2 jest podzielna przez 4,
b)n3−n jest podzielna przez 6
13 paź 19:56
ahmed: pomoze ktos?
13 paź 20:44
ICSP: 1. n(n+1)(n+2)(n+3) + 1 = [n(n+3)][(n+1)(n+2)] + 1 =
= (n2 + 3n)(n2 + 3n + 2) + 1 = [n2 + 3n]2 + 2*(n2 + 3n) + 1 = (n2 + 3n + 1) = (n(n+3) +
1)2
c.n.w.
Teraz korzystając z tego wzoru oblicz b
2. n4 + 2n3 + n2 = n2(n+1)2 = [n(n+1)]2 ale jak wiemy 2 | n(n+1) zatem 4 | [n(n+1)]2
c.n.w
Drugie analogicznie
13 paź 20:47
ahmed: no nie mam pojecia jak tym wzorem moge obliczyc bez kalkulatora b)
14 paź 08:16
Bizon:
b)
n(n2−1)=(n−1)n(n+1) ... trzy kolejne liczby
14 paź 09:04
Aga1.: masz wzór n(n+1)(n+2)(n+3)+1=[n(n+3)+1]2
√7*8*9*10+1=√(7(7+3)+1)2=7*10+1=71
14 paź 17:45