Problem z ciągiem!
Siemanko: Siemanko, mam problem z ciągiem
Zadanie:
Który wraz ciągu jest równy liczbie x,
i mam
an=n(n2−5n+1) i x=5
13 paź 19:52
Piotr 10: an=5 a potem zwykłe mnożenie i welomian
13 paź 19:53
Kejt:
5=n(n2−5n+1)
n3−5n2+n−5=0
n2(n−5)+1(n−5)=0
(n2+1)(n−5)=0
n2=−1 v n=5
Pierwszy przypadek to sprzeczność w zbiorze liczb rzeczywistych, więc będzie to piąty wyraz.
13 paź 19:54
Siemanko: a jeszcze jeden problem z ciągami (tzn. granicami ciągów)
Wyznacz granice ciągów:
1
n
n√10
p10{n}
13 paź 19:56
Siemanko: podbiję jeszcze ten poprzedni post bo spadł na dół równaniem
81=(−3)n
13 paź 19:59
Siemanko: halo halo, co z tymi granicami ciągów

Da ktoś radę pomóc?
13 paź 20:12
Krzysiek: to są podstawowe granice, więc może spróbuj sam/a napisać wyniki?
13 paź 20:20
Siemanko: znaczy nigdy nie miałem tego tematu i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, a pojęcie
granic jest mi obce, więc chociaż jakiś link albo coś i będę wdzięczny
13 paź 20:23
13 paź 20:25
Siemanko: dla 1
n
granicą będzie
limn>∞1
n=
∞ 
dobrze to rozumiem, czy raczej wynikiem będzie 1?
13 paź 20:35
Krzysiek: granica to 1.
ale w przypadku gdy tam nie będzie '1' tylko coś co będzie zmierzać do '1' to wtedy granica
jest inna.
przykładowo:limn→∞ (1+1/n)n≠1
1/n→0 więc granica zmierza do 1∞
(granica to 'e')
13 paź 20:49
Siemanko: Dzięki za pomoc, ale nie ogarniam nic i niestety poczekam na ten temat w szkole, dzięki za
pomoc.
13 paź 21:23