f. logarytmiczna
Pati: Proszę o jakąś wskazówkę w rozwiązaniu:
xlog3 3x=9
pomnożyłam to razy log3
i doszłam do tego log3x + log23x=2
i nie wiem co dalej, albo co źle zrobiłam...
13 paź 19:28
Piotr 10: Wprowadź zmienną pomocniczą t
log3x=t
13 paź 19:28
Pati: | | −1−√5 | |
ok i dostanę log3x= |
| no i z plusem to samo... |
| | 2 | |
| | −1−√5 | |
no i teraz nie wiem jak rozwiązać 3 |
| =x |
| | 2 | |
13 paź 19:36
Piotr 10: To co wcześniej zrobiłaś jest dobrze.
t2+t−2=0
Δ=1+8=9
Źle deltę liczysz
13 paź 19:42
Piotr 10: √Δ=3
t1=−2 lub t2=1
log3x=2 lub log3x=1
x=9 lub x=1
13 paź 19:44
...: ok widzę błąd dzięki
13 paź 19:44
Piotr 10: Sorry log
3x= −2
13 paź 19:45
...: a jeszcze ma pytanie czy znienna t może byc mniejsza od zera? bo gdzieś sie spotkałam że nie,
no ale tu pasuje przecież?
13 paź 19:47
Piotr 10: Zapewne Ci chodzi o funkcję wykładniczą, tak?
Tutaj t może być ujemne w funkcji logarytmicznej,
13 paź 19:49
...: aaa możliwe, bo wcześniej wykładniczą przerabiałam, czyli w wykładniczej zmienna musi byc
dodatnia a w logarytmicznej nie.
13 paź 19:52
Piotr 10: Tak. Zgadza się.
13 paź 19:53
...: ok jeszcze raz dzięki

WIELKI JESTEŚ
13 paź 19:55