Pomocy
2013: W dwóch naczyniach znajduje się roztwór wodny soli: w pierwszym naczyniu stężenie procentowe
wynosi 25% , a w drugim jest równe 45%. Po ile kilogramów każdego roztworu należy wziąć, aby
otrzymać 8kg mieszaniny o stężeniu 40%?
13 paź 19:23
Kaja: x−ilość roztw. 25%
y− ilość roztw. 45%
x+y=8
25%*x+45%*y=40%*8
rozwiąż ten układ
13 paź 19:25
pigor: ..., niech
x= ? i
8−x= ? szukane ilości kg roztworów, to
25%x+45%(8−x)= 40%*8 /: 5% ⇔ 5x+72−9x= 64 ⇔ 4x= 8 ⇔
x=4, . ..
13 paź 19:28
2013: dzięki
13 paź 19:31