Trygonometria
xyz: Wiedząc, że tg 22o30' = √2 − 1, oblicz sin22o30'
13 paź 19:14
sushi_ gg6397228:
a jakby było np tg x =4, oblicz sin x? to byś dała radę?
13 paź 19:23
xyz: Właśnie mi coś nie wychodzi, dlatego pytam..
13 paź 19:29
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
13 paź 19:31
xyz: | | √2−1 | |
dostaję sin = |
| |
| | √2−2√2 | |
13 paź 19:33
xyz: jak teraz prawidłowo usunąć niewymierność?
13 paź 19:33
Antek: Jak to mowi nasz szanowny kolega
pigor nauczyciele katuja ucznoiw takimi przykladami .
| | 1−cos45 | | √2 | |
Przeciez sin 22,30=√ |
| cos 45= |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 paź 19:51
Mila:
α=22,5
o
sinα=cosα*(
√2−1) /*(
√2+1)
(
√2+1)*sinα=cosα*(2−1)
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+(
√2+1)
2*sin
2α=1
sin
2α(1+2+2
√2+1)=1
| | 1 | | 2−√2 | |
sin2α= |
| = |
| |
| | 2*(2+√2) | | 2*(4−2) | |
13 paź 19:57