udowodnić indukcyjnie wzór:
|
|
| |||||||||||||||||||||
+ | = | 1<i<n (mniejsze lub równe zamiast <) | |||||||||||||||||||||



?


:(
|
| n! | n! | ||||||||||||||||
+ | = | + | = | ||||||||||||||||
| i!(n−i)! | (i−1)!(n−(i−1))! |
| n!(n+1−i) | n!i | n!(n+1) | ||||
= | + | = | = | |||
| i!(n−i)!(n+1−i) | i(i−1)!(n+1−i)! | i!(n+1−i)! |
| (n+1)! |
| |||||||||
= | ||||||||||
| i!(n+1−i)! |
| ||||||||
No to się męcz. Sprawdzenie dla n=1 jet nietrudne. Jeżeli n=1, to symbol Newtona | jest | |||||||
|
| |||||||||||||||
L = | + | = 1+1=2 | ||||||||||||||
| ||||||||
P = | = 2 | |||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
+ | = | , 1≤i≤k. | ||||||||||||||||||||||