liczba rozwiazan z parametrem
KUZDE: Dla jakiej wartosci parametru m rownanie (m + 1)x − (3m − 1)√x = m − 3 ma jedno
rozwiazanie ?
13 paź 18:31
Lorak: podstaw √x = t, t>0
żeby równanie z x miało jedno rozwiązanie, to równanie z t:
− może mieć 2 rozwiązania przeciwnych znaków
− może mieć jedno rozwiązanie nieujemne
i te dwa przypadki trzeba rozpatrzeć.
... i jeszcze przypadek gdy nie będzie równania kwadratowego, czyli m+1=0
13 paź 18:39
sushi_ gg6397228:
dziedzina
t=√x i potem masz rownanie kwadratowe
13 paź 18:41
KUZDE: to tak robilem, ale w odpowiedziach mam inny wynik
13 paź 18:43
pigor: ..., a więc masz równanie
(m+1)√x2− (3m−1)√x+3−m= 0
no to rozwiąż sobie jeszcze raz alternatywę nierówności :
| | 3−m | |
(m= −1 i x ≥0) ∨ (m≠ −1 i Δ=0 i x ≥0) ∨ (m≠1 i Δ >0 i |
| < 0), |
| | m+1 | |
gdzie
Δ= (3m−1)
2−4(m+1)(3−m)= ... o ile dobrze przepisałeś dane równanie,
bo wstrętna ta "delta

, choć może ja gdzieś się . ...
13 paź 19:07
KUZDE: dzieki za pomoc , juz wiem co mam zle.
wszystko sie zgadza.
13 paź 19:45