rozwiąż równanie
Maras: Witam
|2x−3|+3|x+2|=8
Takie zadania robię metodą tabelkową
| | 3 | | 3 | |
zrobiłem przedziały (−∞−2) (−2. |
| )( |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
no i teraz zostało mi |2x−3| i |x=2| zapisać odpowiednio w tym przedziałach ale nie wiem w
których mają być one dodatnie a w których ujemne , mogłby mi ktoś to wytłumaczyć
13 paź 18:29
Czeslaw: dla x ∊ ( −∞ , −2 )
podstawiasz jedna z liczb nalezaca do przedzialu i sprawdzasz jaki znak wystepuje pod wartoscia
bezwzgledna.
np. l2x − 3l to np. dla x = −4 mamy l−8−3l = l −11l wiec po opuszczeniu wartosci
bezwzglednej zapiszesz −2x + 3
l x + 2 l dla x = −4 mamy l −2 l , wiec zapisujesz − x − 2
13 paź 18:38
Kaja: | | 3 | |
|2x−3|=2x−3 dla x≥ |
| |x+2|=x+2 dla x≥−2 |
| | 2 | |
| | 3 | |
|2x−3|=−2x+3 dla x< |
| |x+2|=−x−2 dla x<−2 |
| | 2 | |
zatem dla x∊(−
∞;−2) będziemy mieli −x−2 i −2x+3
| | 3 | |
dla x∊<−2; |
| ) będzie : x+2 i −2x+3 |
| | 2 | |
| | 3 | |
dla x∊< |
| ;+∞) będzie: x+2 i 2x−3 |
| | 2 | |
13 paź 18:39
KUZDE: | | 3 | |
zle przedzialy zrobiles, bo −2 i |
| tez musisz uwzglednic, musisz domknac −2 w 1 v 2 |
| | 2 | |
przedziale i 3/2 w 2 lub 3 przedziale
13 paź 18:40
Maras: | | 2 | | 3 | |
Super dzięki a z tym przedziałami to moze być tak:(−∞,−2> (−2 |
| > ( |
| + ∞)   |
| | 3 | | 2 | |
13 paź 18:44
Maras: | | 5 | |
a jak mam przedział (− |
| ,1) |
| | 2 | |
to:
|2x+5|=2x+5
}x}=x
|x−1|=−x+1
13 paź 19:19
Kaja: tak
13 paź 19:20
Maras: rozwiąż nierówność
c)|x−1|+x>2
| | 3 | |
czemu odpowiedź jest x∊( |
| +∞) |
| | 2 | |
13 paź 19:43
KUZDE: tak, moga byc takie przedzialy
c) lx − 1l + x > 0
dla x < 1 mamy:
− x − 1 + x > 0
−1 > 0 sprzecznosc
dla x ≥ 1
x−1 + x > 2
2x > 3
x > 3/2
odp . x ∊ ( 3/2 , ∞ )
13 paź 19:49
Maras: ahhhh no tak , dziekuje
13 paź 20:05