uklad rownan z 2 parametrami
Czeslaw.: okresl liczbe rozwiazan ukladu rownan w zaleznolsci od paraemtrow p i m
x + y = m
x − y = t − x2 + y2
13 paź 18:13
pigor: ...a na pewno "siedzi tam" tam jeszcze litera t

, a gdzie p

bo na klawiaturze nie są przecież ...

obok siebie
13 paź 18:17
Czeslaw.: x + y = m
x − y = t − x2 + y2
13 paź 18:28
pigor: ...

przeczytałeś ..., o co pytam
13 paź 18:32
Czeslaw: okresl liczbe rozwiazan ukladu rownan w zaleznosci od parametrow t i m
13 paź 18:32
Czeslaw:
13 paź 18:33
Czeslaw: pomoże ktos?
13 paź 19:50
pigor: ..., widzę, że przeszedłeś do porządku dziennego i oczekujesz ... ,
no to zacznę ci i idę ...

spać :
x+y= m i x−y= t− x2+y2 ⇔ x+y=m i x
2−y
2+x−y= t ⇔
⇔ x+y=m i (x−y)(m+1)=t i
m≠ −1 ⇒ x+y=m i x−y=
tm+1 /± stronami ⇔
⇔ 2x= m+
tm+1 i 2y= m−
tm+1 , więc gdy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1)
m∊R\{−1} i t∊R, to
(x,y)= (12(m+ tm+1), 12(m− tm+1)) −
− takie jedno rozwiązanie − układ równań niezależnych (oznaczony) ,
2)
m= −1 i t∊R\{0} − układ równań sprzecznych
3) może sam ..., kiedy jest (o ile jest) układem równań zależnych
14 paź 01:23