Mam takie zadanie domowe nie wiem jak rozwiazac
trg: Czy istnieją takie liczby całkowite a, b, c, d, że liczby
a−b, b−c, c−d, d−a,
wypisane w podanym porządku, są kolejnymi liczbami całkowitymi?
13 paź 18:09
wredulus_pospolitus:
a−b+1 = b−c −> a+c+1 = 2b
b−c+1 = c−d −> b+d+1 = 2c
c−d+1 = d−a −> a+c+1 = 2d
z pierwszego i drugiego masz:
2b = 2d −> b=d
z drugiego wtedy masz:
2c = 2b+1 <−−− nierealne dla liczb całkowitych ... 2c podzielne przez '2' ... natomiast 2b+1
NA PEWNO nie będzie liczbą podzielną przez '2'
c.n.w.
13 paź 18:21
lkj: Zadanie z tegorocznej Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów. Nieuczciwe wobec pozostałych
uczestników konkursu.
19 paź 12:15