Prawdopodobieństwo
Kielce :): Zad 1
Ze zbioru (1,2,3,4) losujemy 2 cyfry bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo, tego że
liczba utworzona z tych cyfr (zgodnie z kolejnością losowania) będzie parzysta?
Zad 2
Rzucamy 2 kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że suma oczek na tych kostkach będzie
równa co najmniej 7?
Zad 3
Z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Jakie prawdopodobieństwo tego że wylosowana karta będzie
królem damą lub pikiem?
Zad 4
Rzucamy równocześnie kostką i dwiema monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że wyrzucimy
szóstkę i co najmniej orła?
Zad 5
Losujemy dwa spośród wierzchołków pięciokąta. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowane
punkty są końcami jego przękątnej?
Zad 6
W urnie znajduje się 30 ponumerowanych kul. Jakie jest prawdopodobieństwo tego że losując jedną
kulę wylosujemy liczbę nie większą od 10 lub parzystą?
Bardzo proszę o rozwiązanie zadań ponieważ robię sobie powtórkę przed maturą i nie rozumiem
kompletnie prawdopodobieństwa a chcę iść dalej. Dziękuję za pomoc
13 paź 18:06
wredulus_pospolitus:
to sobie odpuść na razie prawdopodobieństwo i rób inne działy ... a co Ci w 'powtórce' da, że
zrobimy za Ciebie te zadania

I tak nie będziesz 'rozumieć' prawdopodobieństwa.
13 paź 18:22
wredulus_pospolitus:
6)
zastanów się ile jest liczb nie większych niż 10 lub parzystych −−− wypisz sobie je wszystkie
inne analogicznie
13 paź 18:24
Kaja: 1. Losujemy dwie cyfry. Pierwsza z nich to cyfra dziesiątek, a druga jedności. Do dyspozycji
mamy cztery cyfry. Cyfrę dziesiątek możemy wylosować na 4 sposoby, cyfrę jedności również.
zgodnie z zasadą mnożenia ilość liczb utworzonych w ten sposób jest 4*4=16, zatem |Ω|=16
Niech A − zdarzenie polegające na wylosowaniu takich cyfr spośród 1,2,3,4, by liczb utworzona z
nich była parzysta.
Liczba będzie parzysta, gdy cyfrą jedności będzie 2 lub 4. Zatem cyfre jedności możemy wybrać
na 2 sposoby. Cyfra dziesiąte może byc dowolna (1,2,3, lub 4) − zatem można ją wybrać na 4
sposoby. Wszystkich takich liczb może więc byc 4*2=8. zatem |A|=8
13 paź 19:01
Kielce :): wredulus
pospolitus: chce mieć tylko te zadania rozwiązane bo uważam je za trudne a tak to
zajmę się resztą później jeżeli mógłbyś to mi pomóż
13 paź 19:05
Kaja: 2. |Ω|=36
A− suma oczek na kostkach jest równa co najmniej 7
A={(1,6),(2,5),(2,6),(3,4),(3,5),(3,6),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),(5,2),(5,3
),(5,4),(5,5),(5,6),(6,1)(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|A|=21
13 paź 19:10
Kaja: 3. |Ω|=52 (bo kart jest 52)
A− wylosujemy króla damę lub pika
|A|=19
13 paź 19:19