bardzo proszę o pomoc z płaszczyznami :(
magda: Napisać równanie płaszczyzny
Przechodzącej przez punkty x1=(1,1,0) x2=(3,−2,−1) x3 =(2,1,3,−1)
13 paź 18:02
Krzysiek: x1x2 −wektor o początku w punkcie x1 i końcu w punkcie x2
x1x2 x x1x3=n
gdzie 'x' to iloczyn wektorowy
a 'n' to wektor normalny do szukanej płaszczyzny.
13 paź 18:06
AS: Najbardziej podstawowy sposób (ale nie najkrótszy)
skorzystać z równania ogólnego płaszczyzny
A*x + B*y +C*z + 1 = 0
Podstawić współrzędne punktów i rozwiązać układ
trzech równań z niewiadomymi A,B i C.
13 paź 18:51