dla jakich wartości k
Angela: Dla jakich wartości k, rozwiązaniem układu równań jest para liczb ujemnych
x+y=2k
x−2y=3−k
a) k∊R
b) k>0
c) k<0
d) k<−1
e) k>1
13 paź 17:59
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
13 paź 18:04
Angela: najpierw obliczyć x i y.
wyszło mi że x=k+1 y=k−1
13 paź 18:08
pigor: ..., to może ...

ja zacznę
z I−szego równania x+y=2k od razu masz k< 0, ale to nie wystarcza
(dlaczego

) i poprawna odpowiedź "siedzi w c) albo b), a więc
nie obejdzie się bez ...
13 paź 18:12
sushi_ gg6397228:
podali w zadaniu x<0 i y<0 wiec ...
13 paź 18:13
pigor: no to jesteś "w domu jeśli rozwiążesz ...

układ (koniunkcję) czego
13 paź 18:13