grupy
arwena: sprawdź czy dany zbiór tworzy grupę ze względu na zwykłe dodawanie:
a) Q(
√3 )
b) {−1; 0; 1}
wyszło mi:
a) nie jest
b) jest
czy dobrze?

Q (
√3 ) to znaczy liczby wymierne z
√3?
13 paź 17:59
13 paź 18:21
PW: Uwaga do b)
1+1 nie należy do {−1, 0, 1}
13 paź 23:18
Janek191:
a) Q( √3) to liczby postaci a + b√3 , a,b ∊ Q
+ jest działaniem wewnętrznym, bo
(a1 + b1 √3) + ( a2 + b2 √3) = ( a1 + a2) + ( b1 + b2) √3
Łączność
[(a1 + b1√3) + ( a2 + b2√3)] + ( a3 + b3√3) =
= ( a1 + a2) + ( b1 + b2)√3 = ( a3 + b3 √3 ) =
= ( a1 + a2 + a3) + ( b1 + b2 + b3) √3 =
= ( a1 + b1√3) + ( ( a2 + a3) + ( b2 + b3)√3 =
=( a1 + b1) √3 + [ ( a2 + b2 √3) + ( a3 + b3 √3 ]
Tak
Element neutralny e = 0 = 0 + 0√3
bo
( a + b√3) + 0 = a + b√3
Element przeciwny
( a + b√3) + ( c + d√3) = 0
( a + c) + ( b + d) √3 = 0
a + c = 0 i b + d = 0
c = − a i d = − b
więc
− a − b√3 − element przeciwny do a + b√3
( Q(√3) , + ) − jest grupą. Nawet grupą abelową ( przemienną ).
======================
14 paź 02:02
arwena: dzięki
14 paź 15:56