indukcja
kasia: mógłby mi ktoś pokazać krok po kroku jak dojść z lewej strony do prawej bo cały czas mi nie
wychodzi

Dowieść, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 2 zachodzi równość
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + ... + |
| = |
| − |
| |
| | 6 | | 24 | | (n−1)*n*(n+1) | | 4 | | 2n(n+1) | |
13 paź 17:44
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
13 paź 17:57
kasia: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| − |
| |
| 6 | | 24 | | N(n+1)(n+2) | | 4 | | 2(n+1)(n+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L= |
| − |
| + |
| = |
| − |
| * ( |
| + |
| )= |
| | 4 | | 2n(n+1) | | n(n+1)(n+2) | | 4 | | n(n+1) | | 2 | | n+2 | |
| 1 | | 1 | | 2+ n+ 2 | | 1 | | 1 | | n+4 | |
| − |
| * ( |
| ) = |
| − |
| *( |
| ) = |
| 4 | | n(n+1) | | 2(n+2) | | 4 | | n(n+1) | | n+2 | |
13 paź 18:12
sushi_ gg6397228:
czy tak wyglada indukcja?
coś tam "pobazgrałaś"
trzeba wypisać po kolei kroki
do dzieła
13 paź 18:17
kasia: no wiem ale nie chce mi się tego przepisywać na komputer bo to mi strasznie dużo czasu zajmuje
a ja mam jutro kolokwium
13 paź 18:19
sushi_ gg6397228:
to trzeba zająć się tylko przekształceniem
| | 1 | | 1 | | n+2 | | 2 | |
− |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| | 2n(n+1) | | n(n+1)(n+2) | | 2n(n+2)(n+1) | | 2n(n+1)(n+2) | |
| | −n−2 | | 2 | | −n | | n | |
= |
| + |
| = |
| = − |
| = |
| | 2n(n+2)(n+1) | | 2n(n+1)(n+2) | | .... | | 2n(n+1)(n+2) | |
13 paź 18:28
kasia: nigdy bym na to nie wpadła żeby
wykorzystać tego minusa −,−
dziękuje
13 paź 18:34