Zbadaj czy prawdziwa jest nierówność
Jacek: Zbadaj czy prawdziwa jest nierówność.
Wiem jak o co w tym chodzi, ale kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. Proszę o pomoc
| (5√3 + 5√2) (5−2√6) | |
| = 5 |
| √3 − √2 | |
13 paź 17:42
sushi_ gg6397228:
w liczniku wykonaj mnozenie kazdy przez każdy
13 paź 17:58
Jacek: zrobiłem tak i dalej mi nie wychodziło, że jest równe 5 a w odpowiedziach jest równe.
13 paź 18:04
sushi_ gg6397228:
zapisz co masz
13 paź 18:08
Jacek: ok już obliczyłem wcześniej miałem błąd nie potrzebnie chciałem najpierw usunąć ułamek z
mianownika a później gdzieś się pomyliłem. Dzięki
13 paź 18:18
Jacek: ułamek znaczy się pierwiastek
13 paź 18:18
Jacek: A jak to obliczyć?
Ja zrobiłem do momentu:
| 6(√2−1) 5(√2 − 1) | |
| =3 i co dalej? |
| 1−5(√2−1)2 | |
13 paź 18:42
sushi_ gg6397228:
czy dobry jest zapis w mianowniku tj 1−5(√2−1)2 ?
13 paź 18:46
Jacek: tak
13 paź 18:55
Jacek: w odpowiedziach jest, że nierówność jest poprawna
13 paź 18:56
sushi_ gg6397228:
jakim cudem pojawilo sie 5 w liczniku −−> dla Twoich obliczen?
13 paź 19:08
sushi_ gg6397228:
najpierw obliczamy na boku:
(√2−1)3=...
(√2−1)2=...
13 paź 19:10