miara główna kąta
trygonometria: wiedząc, że α oznacza miaę główną pewnego kąta skierowanego oblicz:
ctg(α+2π) jeżeli sinα=0,9
zaczełam to tak rozwiązywać:
| | cos(α+2π) | |
ctg(α+2π)= |
| teraz moje pytanie  |
| | sin(α+2π) | |
czy mogę zapisac cos(α+2π)=cosα+cos2π

jeżeli tak to zostanie mi cosα któego nie mam podanego jak to wyliczyć?
jeżeli nie mogę to jest wzór cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ ale wtedy to juz w ogole nie wylicze
tego moze ktos pomóc?
13 paź 17:26
aqua: Witam. Mam problem z zadaniem z granic.
Obliczyć lim a
n (n dąży do nieskończonośći) dla a
n=(1−
12n)
n.
Robiłem podobne z plusem i trzeba sprowadzić do e do potęgi, a z minusem już nie wiem jak
zrobić
Pozdrawiam i z góry dziękuję
13 paź 17:33
aqua: oj sory nie tutaj
13 paź 17:33
trygonometria:
13 paź 18:57
pigor: ..., po co tak

jα+2π to kąt skierowany I−szej ćwiartki ,
więc
| | sinα | | 0,9 | | 0,9 | |
ctg(α+2π)=ctgα = |
| = |
| = |
| = |
| | cosα | | √1−0,81 | | √0,19 | |
| | 9 | | 9 | |
= |
| = |
| √19 ≈ 2,0647. ...  |
| | √19 | | 19 | |
13 paź 19:22
trygonometria: aaaaaa

nie takie trudne na jakie wyglądało

dzięki

a co to za wzór z jakirgo skorzystałeś
w mianowniku?
13 paź 19:38
pigor: hmm...,
sin
2α+cos
2α= 1 ⇔ cos
2α− 1−sin
2α ⇒ cosα=
√1−sin2α i α− ostry. ...
14 paź 00:41