Planimetria
xyz: Kilka zadań z planimetrii, których nie mogę zrobić, proszę o pomoc
| | AP | |
1. W trójkącie ABC dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie P. Wykaż, że |
| = |
| | AC | |
2. Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC o przeciwprostokątnej rownej 2. Niech punkt
P będzie takim punktem tego trójkata, że suma jego odległości od wierzchołków trójkąta jest
najmniejsza. Wykaż, że suma ta jest równa 1 +
√3
13 paź 17:18
KUZDE: z tw. sinusow 1
13 paź 17:26
Mila:
2) Jeżeli punkt P został tak wybrany, że suma jego odległości od wierzchołków trójkąta jest
najmniejsza, to każdy z trzech kątów przylegających do P ma miarę 120o.
P− punkt Torricellego.
13 paź 17:42
Mila:
2) Przeczytaj o punkcie Torricellego.
Rozwiąż np. tak.
PΔABC=1
1) porównaj sumę pól małych Δ z polem ΔABC⇒obliczysz sumę (xy+xz+yz)
2) W każdym "małym" Δ zastosuj twierdzenie cosinusów⇒otrzymasz układ równań.
3)Rozwiąż układ równań.
13 paź 18:06
xyz: a czy można te zadania zrobić bez twierdzenia sinusów i cosinusów?
13 paź 18:40
Mila:
Nie miałeś tych wzorów?
13 paź 19:41
xyz: nie, nie miałam, przerobiliśmy trygonometrię, ale bez twierdzeń sinusów i cosinusów.
13 paź 19:48
Mila:

Dobrze, to pomyślę nad inna wskazówką. W której jesteś klasie?
1) Twierdzenie o dwusiecznej kąta w trójkacie:
Z. CP
→ dwusieczna kąta ACB
| | 1 | | 1 | | b*d*sinα | |
PΔAPC= |
| *b*d*sinα= |
| x*h⇔b*d*sinα=x*h⇔h= |
| |
| | 2 | | 2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | a*d*sinα | |
PΔCPB= |
| *a*d*sinα= |
| *y*h⇔a*d*sinα=y*h⇔h= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | y | |
cnw
13 paź 20:15
xyz: klasa 1, rozumiem ten sposób rozwiązania, dziękuję bardzo!
A zadanie 2?
13 paź 20:21
Mila: Później.
13 paź 20:29
xyz: Okok
13 paź 20:30
Mila:
2)
a) narysuj trójkąt, zaznacz P.
b) Na przeciwprostokątnej będziesz miała "oparty" równoramienny ΔABP o kącie 1202 w
wierzchołku P. Oblicz wysokość .
c) Oblicz pole na dwa sposoby.
d) oblicz jakie zostało pole.
dalej sobie poradzisz.
13 paź 21:26