Geometria analityczna. Proste i okręgi
bblue: 1.Znajdź współrzędne punktów przecięcia prostej y=x+3 i okręgu (x−1)2+(y−2)2=16
2. Jaką długość ma cięciwa wycięta z prostej y=−2x+1 przez okrąg x2+y2=4
13 paź 17:18
bblue: Zadanie numer jeden już wykonałem. Proszę o pomoc w zadaniu 2.
13 paź 17:43
Mila:

Należy znaleźć współrzędne punktów przecięcia prostej i okręgu.
y=−2x+1 i x
2+y
2=4
x
2+(−2x+1)
2=4
| | 2−√19 | | 2 | | 2√19 | | 1 | | 2√19 | |
x= |
| i y=−2* |
| + |
| +1= |
| + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2−√19 | | 1 | | 2√19 | |
A( |
| , |
| + |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
lub
| | 2+√19 | | 2 | | 2√19 | | 1 | | 2√19 | |
x= |
| i y=−2* |
| − |
| +1= |
| − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2+√19 | | 1 | | 2√19 | |
B( |
| , |
| − |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
|AB|=.. Poradzisz sobie dalej, źle się pisze ułamki pod pierwiastkiem.
13 paź 18:27
bblue: Ogromne dzięki

Mam nadzieję, że dalej dam radę
13 paź 18:39
bblue: x1 wychodzi mi 4−2√1910. A ty podzieliłaś górę i dół przez 2?
14 paź 13:22
bblue: | | 2 | |
I dlaczego w tym pierwszym y u góry jest 2* |
| +2*√195 ? |
| | 5 | |
14 paź 13:26