zadanie otwarte
Marek: Marek odkłada co miesiąc 100zł. na wycieczkę zagraniczną,mama obiecała mu "oprocentować" te
oszczędności:
a)albo doliczając "procent' do kapitału co miesiąc (przy rocznej stopie procentowej 12%),
b)albo doliczając "procent" do zaoszczędzonego kapitału co pół roku (przy rocznej stopie
procentowej 14%).
Którą propozycję powinien wybrać Marek,jeśli planuje gromadzić oszczędności przez 2 lata.
13 paź 17:17
pigor: ..., np. tak : 100*24=
2400 zł gdyby ...

"do pończochy" , czyli na 0%
−−−−−−−−−−−−−−−
a) (a
n) − geometryczny i a
1=100 q= 1+
112*12%= 1+1%= 1,01 , więc
| | 1,01241 | | 0,2697 | | 2697 | |
S24= 100* |
| ≈ 100* |
| = |
| =2697 zł , |
| | 1,01−1 | | 0,01 | | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) (a
n) − geometryczny i a
1=100 q= 1+
12*12%= 1+6%= 1,06 , więc
| | 1,0641 | | 0,2625 | | 2625 | |
S4= 100* |
| ≈ 100* |
| = |
| = 2625 zł, |
| | 1,06−1 | | 0,01 | | 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc jaką − obiektywną − propozycję "oprocentowania" miałbyś dla Marka

. ...
13 paź 17:42
Marek: pewnie,że a
13 paź 17:43
pigor: ... no to bardzo go nie lubisz, a ja prosiłem o obiektywną propozycję,
chyba, że coś wiesz o ...

inflacji
13 paź 17:46
pigor: ..., przepraszam DOBRZE

, ja za a wziąłem tę I−szą , czyli 0%. ...
13 paź 17:47
Marek: spoko
13 paź 17:48