;)
Justyna: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=a(x−1)(x−3) której największa wartość jest równa 8. wyznacz
współczynnik a oraz podaj wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
13 paź 17:03
Justyna: więc na pewno:
q=8
a<0
x1=1
x2=3
13 paź 17:03
Justyna: A(1;0)
B(2;0)
| ⎧ | 0=a(−1−p)2+8 | |
| ⎩ | 0=a(3−p)2+8 |
|
coś takiego czy da się prościej ?
13 paź 17:05
Justyna: juz widzę, że znowu przekombinowałam

sprowadzam f(x)=a(x−1)(x−3)
do postaci ogólnej: f(x)=ax
2−2ax−3a
obliczam Δ= 4a
2+12a
2=16a
2
q=8
−4a=8
a=−2
f(x)=a(x−p)
2+q
f(x)=−2(x−1)
2+8
13 paź 17:23
Antek: A juz chcialem pisac
13 paź 17:29
Justyna: a jednak mi się udało

chociaż raz
13 paź 17:38
ICSP: tylko trzeba to jeszcze poprawnie zrobić
13 paź 17:42
Justyna: a gdzie jest błąd ?
13 paź 17:45
ICSP: już w trzeciej linijce. Złe przejście z postaci iloczynowej do ogólnej.
13 paź 17:46
Justyna: hmm... f(x)=a(x+1)(x−3)=a(x2−3x+x−3)=ax2−3ax+ax−3a=ax2−2ax−3a
13 paź 17:48
Justyna: gdzie ten błąd ?

bo nie widzę go ?
13 paź 17:48
ICSP: Jak wygląda pierwszy nawias ? (x−1) czy (x+1)
13 paź 17:48
Justyna: (x+1) sorry, że zadanie przepisałam bo miało być f(x)=a(x+1)(x−3) a nie f(x)=a(x−1)(x−3)
13 paź 17:51
Justyna: a robiłam z podręcznika także nie zauważyłam, że tu źle napisałam, ale podziwiam za
spostrzegawczość
13 paź 17:51
ICSP: W takim razie twoje rozwiązanie jest poprawne.
13 paź 17:52