trygonometria
m: Mam pytanie. rozwiazałam równanie trygonometryczne. jednak z jedna czescia wyniku nie moge sie
=uporac. pomocy

sinx=0 no wiec ja od razu bez namysłu robie cos takiego x=2kπ lub x=−2kπ a
tutaj w odpowiedziach jest x=kπ Mozde źle rozwiazałam równanie. ... a równanie było takie :
2sin
3−3sinxcosx=0 .
13 paź 15:55
PW: To jest taki wyjątek w przebiegu funkcji sinus − wartość zero powtarza się co π, a nie co 2π −
wystarczy narysować wykres.
| | 1 | |
Uwaga. Inne wartości, np. |
| też nie powtarzają się wyłącznie co 2π. |
| | 2 | |
13 paź 16:28
m: a jesli napisze x=−kπ to czy tez moze byc ?
13 paź 16:31
PW: k jest symbolem liczby całkowitej, więc nie ma znaczenia, czy napiszemy k, czy −k. Tradycyjnie
pisze się k.
13 paź 16:54