:)
dominika: Proszę o pomoc i wytłumaczenie
Uzasadnij ze suma trzech kolejnych liczb podzielnych orzez 3 jest podzielna przez 9
Uzasadnij ze suma czterech kolejnych liczb nie parzystych jest podzielna przez 8
Uzasadnij ze suma pięciu kolejnych liczb parzystych jest podzielna przez 10
13 paź 15:46
saso8: liczba podzielna przez 3 to taka 3n
3n + 3n + 3 + 3n + 6 = 9n + 9 = 9(n + 1), n∊C
13 paź 15:50
Saizou : 3k−1+3k+3k+1=9k, zatem podzielne przez 9 , bo k∊N
2k+1+2k+3+2k+5+2k+7=8k+16=8(k+2) podzielne przez 16 bo k∊N
2k+2k+2+2k+4+2k+6+2k+8=10k+20=10(k+2) podzielna przez 10, bo k∊N
13 paź 15:50
Saizou : tak w pierwszym k∊C, po prostu nie doczytałem
13 paź 15:51
saso8:
13 paź 15:54
dominika: a czemu w pierwszym jest 3n lub 3k i jest 3n+3 a nie 3n+1
a w drugim czemu jest 2k +1 i tak samo w trzecim
13 paź 16:00
Saizou : jeszcze byka strzeliłem

bo miałby być podzielne przez 3, zatem w postaci 3k−3, 3k, 3k+3,
ale dowód przebiegnie tak samo
a w drugi mają być liczby nie parzyste czyli w postaci 2n+1, 2n+3 ....
13 paź 16:06
dominika: a pierwszym nie moze byc 3k + 3k + 3 + 3k + 6 = 9k + 9 = 9(k + 1)
13 paź 16:09
dominika: to w innych zadaniach :
a)Uzasadnij ze suma trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 3
b)Uzasadnij ze suma trzech kolejnych liczb parzystych jest podzielna przez 6
c)Uzasadnij ze suma pięciu kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 5 to bedzie
b)2k+2k+2+2k+4= 6k+6=6(k+1)
c)2k+1+2k+3+2k+5+2k+7+2k+9= 10k+25=5(5k+5)
a) ?
Jest rożnica czy jest k czy n ?
13 paź 16:15
dominika: *5(2k+5)
13 paź 16:16
Saizou : nie ma żadnej różnicy, bo to tylko oznaczenie
ok, trzy kolejne liczby naturalne to n+n+1+n+2=3n+3=3(n+1)
13 paź 16:18
dominika: ok dzięki
13 paź 16:19