rozwiaz rownanie
ANIA: rozwiaz rownanie wykladnicze:
a) 16x+1+42x+24x= u(9)(8)
b) 2*16x+4=9*4x
c) 3x+2−2*3x=63
13 paź 15:33
Janek191:
Cz taki jest zapis w a)
| | 9 | |
16x + 1 + 42x + 24x = |
| ? |
| | 8 | |
13 paź 15:36
ANIA: tak taki zapis zgadza sie
13 paź 15:37
Janek191:
b) 2* 16
x + 4 = 9*4
x
2*( 4
2)
x + 4 = 9*4
x
2*4
2x + 4 = 9*4
x
2*( 4
x)
2 − 9*4
x+ 4 = 0
t = 4
x > 0
2 t
2 − 9 t + 4 = 0
Δ = (−9)
2 − 4*2*4 = 81 − 32 = 49
√Δ = 7
| | 9 − 7 | | 1 | | 9 + 7 | |
t = |
| = |
| lub t = |
| = 4 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
zatem
=====================
13 paź 15:44
Janek191:
| | 9 | |
a) 16 x + 1 + 42x + 24x = |
| |
| | 8 | |
| | 9 | |
(24) x + 1 + (22)2x + 24x = |
| |
| | 8 | |
| | 9 | |
24x + 4 + 24x + 24x = |
| |
| | 8 | |
4x = − 4
x = − 1
=====
13 paź 15:50
Janek191:
c)
3x + 2 − 2*3x = 63
3x * 32 − 2*3x = 63
9*3x − 2*3x = 63
7*3x = 63 / : 7
3x = 9 = 32
więc
x = 2
=====
13 paź 15:54