miara główna kąta skierowanego
trygonometria: wyznaczyć miarę główną kąta skierowanego o mierze:
a)830 stopni
b)1720 stopni
c)−435 stopni
d)−900 stopni
jakas podpowiedź jak to zrobić?
13 paź 15:28
Antek: Podpowiedz dla dodatnich katow n*360+α a dla ujemnych −n*360−α=−(n*360+α) bgdzie n
nalezy do calkowitych
13 paź 15:36
Antek: Z takiego okreslenia kata wynika ze kazdy kat wiekszzy od 360 stopni przy dodatnim kierunku
obrotu i mniejszy od 360 stopni przy kierunku ujemnym mozna sprowadzic do sumy zlozonej z
calkowitej wielokrotnosci kata pelnego i reszty mniejszej od 360 stopni
np kat 4580stopni =12*360+260 stopni a np kat (−15954)stopnie =−(44*360+114stopni)
13 paź 15:41
trygonometria: o maaatkooo

dobra zaraz spróbuję to rozwiązać i napisze moje wyniki
13 paź 15:44
trygonometria: a)830stopni=2*360+110
b)1720stopni=4*360+280
c)−435stopni=−(360+75)
d)−900stopni=−(2*360+180)
czy tak to powinno być rozwiązane

z góry dziękuję
13 paź 15:50
Antek: Tak . czyli w a glowny kat skierowany to 110 stopni itd
13 paź 15:55
trygonometria: dziękuje za pomoc
13 paź 16:07
Nicki: Szkoda antuś, że błędnie, tam od pełnej ujemnej dodajesz, czyli przy −435 to jest −720 + 285 =
−435 a nie +75
17 mar 21:24