matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trgonometria
alexis :
Jak moge obliczyc cosx=−
1
2
?
13 paź 15:07
Bogdan:
π
1
cosx = −cos
⇒ cosx = cos(π −
π)
3
3
2
x =
π + k*2π lub x = ...
3
13 paź 15:10
alexis :
wybacz nie rozumiem
13 paź 15:12
alexis :
skoro π/3 nalezy do pierwszej cwiartki, to dlaczego funkcja zmieniła znak na "minus"?
13 paź 15:17
Bogdan:
1
π
−
= −cos
, cosinus jest ujemny w II oraz w III ćwiartce, wobec tego mamy np. dla
2
3
1
π
2
II ćwiartki: −
= cos(π −
) = cos(
π)
2
3
3
13 paź 15:18