| s1 | ||
V1= | ||
| t1 |
| s1 | ||
t1= | =800s≈13 minut | |
| V1 |
| s1+s2 | ||
Vśr= | ||
| t1+t2 |
| s1−Vśr*t1 | ||
t2= | =1200s | |
| Vśr−V2 |
Ja rozumiem te zadanie tak. Na początku ze stałą szybkością V1leciał samolot przez 200km.
Później zwiększył prędkość do V2 i leciał znów z tą stałą szybkością V2.
Ta prędkość od V1 do V2 nie zwiększała się przez czas t2
Samolot przeleciał 200 km z prędkością 250 m/s, a następnie zwiększył prędkość do 300 m/2.
Całą trasę przebył z prędkością o średniej wartości 280 m/s. Jak długą trasę przebył?
Zamieńmy jednostki na km/h, będzie łatwiej liczyć:
v1=250 m/s * 3,6 = 900 km/h
v2=300 m/s * 3,6 = 1080 km/h
vśr=280 m/s * 3,6 = 1008 km/h
| scał | ||
vśr= | ||
| tcał |
| s1 | ||
t1= | ||
| v1 |
| s2 | x | |||
t2= | = | |||
| v2 | v2 |
| s1 | x | s1v2+xv1 | ||||
tcał=t1+t2= | + | = | ||||
| v1 | v2 | v1v2 |
| s1+x | ||
vśr= | ||
| s1v2+xv1v1v2 |
| v1v2(s1+x) | ||
vśr= | ||
| s1v2+xv1 |