Punkty przecięcia okręgu
bblue: Oblicz punkty przecięcia z:
a) OX
b) OY
okręgu o równaniu (x−3)2+(y+4)2=25
13 paź 15:03
Bogdan:
z osią x: y = 0 ⇒ (x − 3)2 + 16 = 25 itd.;
z osią y: x = 0 ⇒ 9 + (y − 4)2 = 25 itd.
13 paź 15:05
bblue: A dzięki temu nie obliczyłeś przypadkiem punktów stycznych,a nie przecięcia?
13 paź 15:07
sara:
13 paź 15:09
sara:
a)y=0 to : (x−3)2= 9 ⇒ x−3= 3 v x−3= −3
b) x=0 to: (y+4)2= 16 ⇒ y+4= 4 v y+4= −4
13 paź 15:11
Bogdan:
A sprawdziłeś (sprawdziłaś) bblue moją podpowiedź, nim zadałaś (zadałeś) mi
pytanie o przypadku?
13 paź 15:13
bblue: faktycznie, przepraszam, za szybko oceniłem odpowiedź.
13 paź 15:19