Udowodnić, że ciąg jest określony rekurencyjnie
cichy: Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnić, że jeżeli ciąg x
n określony jest
rekurencyjnie
| | xn+xn−1 | |
(x0=a, x1=b xn+1= |
| ) to |
| | 2 | |
| | (−1)n | | (−1)n+1 | |
xn=13a(1+ |
| )+23b(1+ |
| ) − to jest założeniem |
| | 2n−1 | | 2n | |
indukcyjnym, teraz muszę to udowodnić dla n+1
| | xn+xn−1 | |
Czyli, muszę skorzystać z tezy indukcyjnej xn+1= |
| a zamiast xn podstawić |
| | 2 | |
wszędzie ten wielki wzór(założenie indukcyjne)? Nie mam za bardzo innego pomysłu, ale jakby to
w ten sposób podstawić to wychodzi kosmiczne równanie, gdzie ciężko chyba coś skrócić.
Do czego służy to x
0=a i x
1=b?
Ktoś może mi to zadanie wytłumaczyć?