;)
Justyna: Wyznacz współczynnik c taki, aby zbiorem wartości funkcji f(x)=−x
2+2x+c był podany przedział
(−
∞;−2>. Podaj wzór tej funkcji w postaci kanonicznej

pomoże ktoś

Bo moje pomysły w tym zadaniu kończą się na tym:
q=−2 a=−1
−2=−{Δ}{4} /*−4
Δ=8
13 paź 14:06
Justyna: Δ=b
2−4ac
a=−1
a jak wyznaczyć b ?

gdy nie znamy p ?
13 paź 14:07
sara:
| | −2 | |
xw= |
| =1 , yw= −2 , a=−1 |
| | −2 | |
postać kanoniczna:
f(x)= a(x−x
w)
2+y
w
f(x)= −(x−1)2−2 ⇒ f(x)= −x
2+2x−1−2 = −x
2+2x
−3 to c=
−3
13 paź 14:12
Justyna: | | b | |
skąd wziełaś to xw= |
| ? |
| | −2 | |
13 paź 14:15
sara:
2 sposób
yw= c−axw2 ⇒ −2= c −1*(−1)*12 ⇒ c= −3
13 paź 14:15
sara:
f(x) =−x
2+2x+c a= −1 , b= 2
13 paź 14:16
sara:
poprawiam zapis : yw= c −a*(xw2)
13 paź 14:17
Justyna: dziękuję
13 paź 14:18
Justyna: już wszystko rozumiem
13 paź 14:18
Antek: Dzien dobry
Saro
13 paź 14:19
sara:
Witaj
Antek
13 paź 14:20
Gustlik: f(x)=−x
2+2x+c
q=−2 − z przedziału
Liczę p:
q=f(p)=f(1)=−1
2+2*1+c=−1+2+c=1+c
1+c=−2
c=−3
13 paź 14:53
sara:
Oooo ...
Gustlik się "obudził"
13 paź 14:54