Sprawdz czy rownosc jest torżsamością . Podaj koniecznie zalozenia .
Miśka: | | sin2α + sin2β | |
a ) sin(α+β) * cos(α−β) = |
| |
| | 2 | |
b) 1 − sin2α * sin2β = sin
2(α−β) + cos
2(α+β)
| | sin(α+β) * sin(α−β) | | tg2 β | |
c ) |
| = 1− |
| |
| | sin2 α * cos2 β | | tg2 α | |
| | π+3α−3β | |
d) √3sin(α−β)− cos(α−β) = −2cos |
| |
| | 3 | |
| | cosα − sinα | | 2 | |
e) |
| = |
| |
| | cosα * sinα | | tg2α(sinα+cosα) | |
f ) sin
4 α + cos2α = cos
4 α
g) 2sin
4 α − sin
2 2α = 2cos
2 2α − 2cos
4 α
h ) ( cosα − sinα)(1+sin2α) = cos2α(sinα + cosα)
i ) 1 + sin4α = (1 + 2sinα * cosα − 2 sin
2 α)
2
PW: a) Niech α+β=γ i α−β=δ, skąd 2α=γ+δ i 2β=γ−δ, wtedy prawa strona jest równa
| | sin(γ+δ)+sin(γ−δ) | | sinγcosδ+cosγsinδ+sinγcosδ−cosγsinδ | |
|
| = |
| = sinγcosδ = |
| | 2 | | 2 | |
= sin(α+β)cos(α−β),
a więc prawa strona jest równa lewej bez żadnych ograniczeń dla α i β.