:)
ICSP: Wykazać, że funkcja f(x) = sin(√x) nie jest okresowa
13 paź 13:26
PW: Gdyby istniała liczba T>0, taka że dla każdej x∊R
sin(
√x+T)=sin
√x,
| | T | | T | |
to 2cos(√x+ |
| )sin( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
(wzór na różnicę sinusów).
Oznaczałoby to, że
skąd T=0 lub T=kπ, k∊C\{0}.
Możliwość T=0 jest sprzeczna z założeniem T>0, pozostaje wykazać, że żadna z liczb postaci kπ
nie jest okresem funkcji sin
√x, co jest oczywiste wobec wzorów redukcyjnych.
13 paź 13:38
Trivial:
f(x + T) = f(x)
sin(
√x+T) = sin(
√x)
√x+T =
√x + 2kπ lub
√x+T = π −
√x + 2kπ
x+T = x + 4k
2π
2 + 4kπ
√x x+T = x + (π+2kπ)
2 − 2(π+2kπ)
√x
T = 4k
2π
2 + 4kπ
√x T = (π+2kπ)
2 − 2(π+2kπ)
√x
T zależy od x. T zależy od x.
13 paź 13:38
PW: Oczywiście musiałem się pomylić, totalne bzdury napisałem (T powinno być pod pierwiastkiem), na
szczęście Trivial był szybszy. Mój wpis spalić przed przeczytaniem.
13 paź 13:44
ICSP: Dzięki
PW , dzięki
Trivial
13 paź 13:46