granica
Alois~: mam już rozwiązane ale nie rozumiem fragmentów 
1) f(x)= e
−x sinx + x Df =R
| | f(x) | | e−x sinx + x | |
m= limx→∞ = |
| =limx→∞ |
| |
| | x | | x | |
| | sinx | |
= limx→∞ (e−x |
| +1 ) |
| | x | |
chodzi o
to że skąd mam tam 0 ?
i tak samo tutaj
n=lim
x→∞ [f(x) − mx] = lim
x→∞ {e
−xsinx + x − x ] =
=lim
x→∞ e−xsinx = 0
i
to że też skąd wiem że 0
wiem głupie pytania pewnie :<
13 paź 13:13
ICSP: 0 * 0 = 0 − to nie jest żaden symbol nieoznaczony
13 paź 13:20
eR:
| | e−x | | sinx | | x | |
limx→∞[ |
| * |
| + |
| ] = |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | sinx | | x | |
= limx→∞[ |
| * |
| ] + limx→∞ |
| = |
| | x*ex | | x | | x | |
= 0 + 1
13 paź 13:25
Alois~: hmm moze inaczej jak będe mieć
lim
x→
∞ e
−x to jest to równe 0 tak ?
lim
x→
∞ e
−4x też 0 ?
| | cosx | |
albo lim x→∞ |
| tez 0 ? analogicznie do poprzednich przykladow |
| | x | |
13 paź 13:31
eR:
f(x) = e−x
| | 1 | |
limx→∞[e−x] = limx→∞[ |
| ] = 0 |
| | ex | |
g(x) = e−4x
| | 1 | |
limx→∞[e−4x] = limx→∞[ |
| ] = 0 |
| | e4x | |
13 paź 13:35
eR:
| | cosx | |
lim |
| mozna obliczyc za pomoca twierdzenia o trzech funkcjach. |
| | x | |
13 paź 13:36
eR:
Liczbe "e" chyba znasz?
13 paź 13:41
Alois~: poznałam kilka dni temu
13 paź 13:50
Alois~: a i dzięki
eR
13 paź 13:58