matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli kosinusa kąta β stanowi 30% sinusa tego kąta to tanges kąta β jest równy:
kamczatka:
Jeżeli kosinusa kąta β stanowi 30% sinusa tego kąta to tanges kąta β jest równy: cosβ=0,3sinβ cosβ=
3
10
sinβ
sinβ
sinβ
tgβ=
=
cosβ
3
10
10
1
tgβ=sinβ*
=3
sinβ
3
3
dobry wynik ale co zrobić z tym sinβ w wyniku ?
13 paź 12:43
Kaja:
3
za cosβ masz wstawić
sinβ i wtedy te sinβ się skrócą i zostanie
10
1
10
tgβ=
=
3
10
3
13 paź 12:45
sara:
sinβ
1
10
tgβ=
=
=
0,3*sinβ
0,3
3
13 paź 12:46
kamczatka:
ok dzięki.
13 paź 12:52