Funkcja trygonometyczna
LaBruja: Proszę o pomoc z funkcją trygonometryczną!
Dla jakich rzeczywistych liczb a i b równanie
ma dwa różne rozwiązania w przedziale [o,π)
PW: Znany jest wzór 2sinxcosx=sin2x, który pozwala równanie przedstawić w postaci
Wiadomo, że 0≤|sin2x|≤1, a więc rozwiązania równania mogą istnić tylko dla takich a i b, dla
których
Ułamek ten istnieje i jest dodatni dla a i b takich, że a
2−b
2>0. Trzeba to dobrze rozumieć:
a≠b, bo mianownik byłby równy zeru. W takim razie licznik jest dodatni jako suma kwadratów
dwóch różnych liczb. Wobec tego ułamek nie może przyjmować wartości 0, a żeby był dodatni −
mianownik musi być dodatni, czyli a
2−b
2>0. Uff.
Nierówność (1) dla takich a i b jest więc równoważna nierówności
(2) a
2+b
2≤a
2−b
2
(można było pomnożyć przez dodatni mianownik nie zmieniając nierówności na przeciwną).
Nierówność (2) jest równoważna nierówności
b
2≤−b
2,
a ta jest prawdziwa tylko dla b=0.
Wniosek. Badane równanie trygonometryczne może mieć rozwiązanie tylko gdy b=0, a więc gdy ma
postać
|sin2x| = 1, x∊[0, π).
Okresem funkcji sin2x jest liczba π (na zadanym przedziale funkcja osiąga wszystkie możliwe
wartości, w szczególności jednokrotnie 1 i jednokrotnie −1). Nie pytali dla jakich x, więc
ich nie szukamy, ale można wykonać w tym miejscu rysunek. Pozwoli on zobrazować między innymi
fakt, że wszystkie różne od 1 wartości przyjmowane są 4 razy przez funkcję |sin2x|.
Odpowiedź. Zadane równanie ma dwa rozwiązania tylko wtedy, gdy b=0, zaś a jest dowolną liczbą
różną od zera.
PW: sin2x=1 lub sin2x=−1, x∊[0,π)
− można na to spojrzeć tak, że 2x∊[0, 2π)