Funkcja kwadratowa
elongacja: Prosze o wmiarę etapowe rozwiązanie.

Dana jest funkcja f(x)=a(x−7)(x+1) której najmniejsza wartość jest równa −4. Wyznacz
współczynnik a.
13 paź 12:25
eR:
f(x) = a(x2−6x−7) = ax2 −6ax−6a, wiec bedzie to funkcja kwadratowa, ktorej wykres to
parabola. Aby mial najmniejsza wartosc, to ramiona musza byc skierowane do gory, a wierzcholek
powinien byc w punkcie (x, −4).
13 paź 12:28
Kaja: skoro najmniejsza wartość to −4, to znaczy że wykres funkcji kwadratowej ma ramiona skierowane
w górę, a ta wartość −4 jest przyjmowana w wierzchołku. policzmy zatem współrzędną x
| | 7+(−1) | |
wierzchołka: xw= |
| =3 (to 7 i −1 to miejsca zerowe) |
| | 2 | |
wtedy: −4=a(3−7)(3+1)
−4=−16a
13 paź 12:31
elongacja: dlaczego dzielone przez 2 skoro we wzorze jest dzielone przez 2a a my nie wiemy ile ma a?
13 paź 12:47
sara:
13 paź 12:58