Proszę o wyjaśnienie zadania kombinatoryka.
Piotrek: Witam. Mogła bym mi jakaś dobra dusza wyjaśnić takie postępowanie które zaznaczyłem znakami
zapytania?Wiem że od dziesięć musimy odjąć x czyli zawodników którzy nie biorą udziału w grze,
ale nie rozumiem takiego zapisu.
n −−− ilość zawodników , n€N+
to w I fazie rozegrano n(n−1) partii ( z rewanżem
( n−x)( n−1−x)
to w II fazie rozegrano :
partii ( bo bez rewanżu
2
zatem po i fazie rozegrano: 10*9= 90 partii
pozostali w II fazie rozegrali 21 partii ( bo 90 +21=111 partii)
( 10−x)(9−x)−
zatem po II fazie rozegrano: :
= 21
2
gdzie x −−− ilość zawodników , którzy wyjechali , x < 10)
rozwiązując równanie:
(9−x)(10−x)=42 => x= 3
odp: Na zgrupowanie wyjechało trzech zawodników