Rozwiąz rowanie
dawer: | 5x3+8x | | 2x2 + 4 | | x+3 | |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | |
Prosze rozwiazanie odpowiedz
Pomozcie mi
13 paź 12:19
Kaja: mnożymy obustronnie przez 6 i mamy:
2*(5x
3+8x)+3*(2x
2+4)=x+3
10x
3+16x+6x
2+12−x−3=0
10x
3+6x
2+15x+9=0
2x
2(5x+3)+3(5x+3)=0
(2x
2+3)(5x+3)=0
2x
2+3=0 lub 5x+3=0
13 paź 12:22
dawer: dziekuje
13 paź 12:24
Piotrek: Pierwszy licznik i mianownik rozszerzasz przez 2 drugi przez 3 a trzeci zostawiasz tak jak jest
i rozwiązujesz równanie. Łatwiejszych rzeczy nie ma chłopie.
13 paź 12:25
dawer: naprawde nie rozumiem o tym
13 paź 12:30