Jeżeli dla pewnego kąta ostrego α zachodzi równość (sinα+cosα)^2=1,2 to iloczyn
kamczatka: Jeżeli dla pewnego kąta ostrego α zachodzi równość (sinα+cosα)2=1,2 to iloczyn sinαcosα jest
równy:
(sinα+cosα)2=1,2
sin2α+2sinαcosα+cos2α=1,2
i co dalej
13 paź 12:08
Saizou : sin2x+cos2x=1 i dalej sama
13 paź 12:09
kamczatka: ale to można tak bo przecież od lewej do prawej się dodaje to +2sinαcosα omijamy ?
13 paź 12:11
kamczatka: coś nie tak bo wyszło mi 0,02
13 paź 12:12
kamczatka: sin2α+2sinαcosα+cos2α=1,2
1+2sinαcosα=1,2
2sinαcosα=0,2/:2
sinαcosα=0,02
13 paź 12:16
kamczatka: ?
13 paź 12:30
Janek191:
( sin α + cos α )2 = 1,2
sin2 α + 2 sin α* cos α + cos2 α = 1,2
1 + 2 sin α* cos α = 1,2 bo sin α + cos 2 α = 1
2 sin α* cos α = 1,2 − 1 = 0,2 / : 2
sin α * cos α = 0,1
===============
13 paź 14:06
kamczatka: ok dzięki.
13 paź 14:32