Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania :))
ula: Do kwoty K=5000 zł dopisano po roku odsetki i całą kwotę wraz z odsetkami zostawiono na
następny rok. Niestety oprocentowanie w następnym roku było o 1 punkt procentowy niższe. Po
dwóch latach stan konta wyniósł 5886 zł. Oblicz obie stopy procentowe.
13 paź 11:55
Saizou : po roku mamy
po 2 latach
| | p | | p−1 | |
5886=5000(1+ |
| )(1+ |
| ) wylicz p i masz stopę oprocentowania w pierwszym roku, |
| | 100 | | 100 | |
a w drugim to p
2=p−1
13 paź 12:02
Kaja: p − oprocentowanie w pierwszym roku
p−1 − oprocentowanie w drugim roku
| | p | |
5000(1+ |
| ) − stan konta po roku |
| | 100 | |
| | p | | p−1 | |
5000(1+ |
| )(1+ |
| ) − stan konta po dwóch latach |
| | 100 | | 100 | |
| | p | | p−1 | |
5000(1+ |
| )(1+ |
| )=5886 |
| | 100 | | 100 | |
rozwiąż to równanie (mnie wyszło , że oprocentowanie w pierwszym roku to 9%, a w drugim 8%).
13 paź 12:02