Wykazać, że: p3{5p{2}+7} - p3{5p{2}-7}=2
Majaa: Wykazać, że:
3√5√2+7 −
3√5√2−7=2
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Prosiłabym o naprowadzenie a nie o rozwiązanie, chcę się tego
nauczyć
13 paź 11:41
Piotr 10: Zastosuj tutaj wzory skróconego mnożenia:
(a+b)3 i (a−b)3
13 paź 11:42
ICSP: przyjmij że 3√5√2 +7 − 3√5√2 + 7 = x gdzie x ∊ R
i podnieś stronami do potęgi 3
13 paź 11:43
Majaa: Ok, spróbuję i zobaczę co wyjdzie.
13 paź 11:43
Saizou : albo zauważ że
| | 1 | |
3√5√2−7= |
| , wówczas |
| | 3√5√2+7 | |
| | 1 | |
3√5√2+7− |
| =2 podstawienie 3√5√2+7=t |
| | 3√5√2+7 | |
t
2+1=2t
t
2−2t+1=0
(t−1)
2=0
t=1
zatem
13 paź 11:51
Bogdan:
Można również zauważyć, że 5√2 + 7 = (√2 + 1)3 i 5√2 − 7 = (√2 − 1)3
13 paź 11:54
Saizou : i błąd mam w rozwiązaniu
13 paź 11:55
sara:
(√2+1)3= ......=5√2+7
13 paź 11:56
Majaa: Kurcze bardzo ciężko znaleźć taki sposób rozwiązania patrząc na ten przykład

. Czy może ktoś
polecić mi dobry zbiór z zadankami z wyrażeniami algebraicznymi? Co też sądzicie o zbiorze
zadań Andrzeja Kiełbasy?
13 paź 11:56
Saizou : t
2−2t−1=0
Δ=4+4=8
√Δ=2
√2
| | 2−2√2 | |
t1= |
| =1−√2 sprzeczność |
| | 2 | |
| | 1 | | 1−√2 | |
1+√2− |
| =1+√2− |
| =1+√2+1−√2=2 |
| | 1+√2 | | 1−2 | |
13 paź 11:59
sara:
3 sposób/
(a−b)3= a3−3a2b+3ab2−b3= a3−b3−3ab(a−b)
3√5√2+7−3√5√2−7= x /3
5√2+7−2√5+7 −33√(5√2+7)(5√2−7)*x= x3
14 −3x= x3
x3+3x−14=0 W(2)= .... =0
(x−2)(x2+2x+7)=0 , Δ<0
odp: x=2
13 paź 12:05
Majaa: Ok, dziękuję bardzo. Postaram się ogarnąć któreś rozwiązanie. Gdyby ktoś poleciłby mi zbiór
zadań byłabym bardzo wdzieczna, pozdrawiam
13 paź 12:11